Dzis dobiega konca Zimowy Festiwal Zupy. Z tego miejsca bardzo chcialam podziekowac Peli za wspanialy pomysl. Dzieki temu festiwalowi przypomnialam sobie o zupach.
Ostatnia moja propozycja jest afrykanska zupa z orzeszkow ziemnych. Brzmi dziwnie, prawda? Kiedy poznalam moja druga polowe, poznalam tez roznie, czasami dziwne smaki i polaczenia smakowe. Przepis na ta smaczna zupe pochodzi z ksiazki "Classic African" by Rosamund Grant.
Afrykanska zupa fistaszkowa
3 lyzki masla orzechowego
1.5 litra wywaru z warzyw lub wody
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1 cebula, drobno pokrojona
2 plasterki swiezego imbiru
1/4 lyzeczki suszonego tymianku
1 listek laurowy
sol i chilli do smaku
1 duzy ziemniak (ok. 225g) pokrojony w kostke
10 malych sztuk okry (niekoniecznie)
Maslo orzechowe mieszamy ze szklanka wywaru oraz koncentratem pomidorowym na gladka mase. Przekladamy do garnka, dodajemy cebule, imbir, tymianek, listek laurowy, sol, chilli oraz reszte wywaru. Gotujemy 1 godzine od zagotowania sie zupy, mieszajac od czasu do czasu. Nastepnie dodajemy ziemniaki i gotujemy przez kolejne 10 minut. Jezeli uzywamy okry, to teraz jest czas na jej dodanie i gotujemy zupe az warzywa beda miekkie.
Smacznego!!
3 lyzki masla orzechowego
1.5 litra wywaru z warzyw lub wody
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1 cebula, drobno pokrojona
2 plasterki swiezego imbiru
1/4 lyzeczki suszonego tymianku
1 listek laurowy
sol i chilli do smaku
1 duzy ziemniak (ok. 225g) pokrojony w kostke
10 malych sztuk okry (niekoniecznie)
Maslo orzechowe mieszamy ze szklanka wywaru oraz koncentratem pomidorowym na gladka mase. Przekladamy do garnka, dodajemy cebule, imbir, tymianek, listek laurowy, sol, chilli oraz reszte wywaru. Gotujemy 1 godzine od zagotowania sie zupy, mieszajac od czasu do czasu. Nastepnie dodajemy ziemniaki i gotujemy przez kolejne 10 minut. Jezeli uzywamy okry, to teraz jest czas na jej dodanie i gotujemy zupe az warzywa beda miekkie.
Smacznego!!
No comments:
Post a Comment