Saturday, 28 February 2009

Curry z warzyw zgodny z MM

Niedawno zaczelam jesc zgodnie z zasadami M. Montignac. Oto pierwszy z moich autorskich przepisow.
Poniewaz curry podalam do weglowodanow, nie uzylam zadnego tluszczu. Jezeli zamierzamy podac sos z miesem, polecam przyprawy podsmazyc na oliwie z oliwek i dalej postepowac wedlug przepisu (nie nalezy go wtedy zageszczac maka!!!!)



Curry z warzyw

1 lyzeczka curry dobrej jakosci
1/2 lyzeczki kurkumy
1/4 lyzeczki pieprzu
1/4 lyzeczki chilli
1/2 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki asafetydy (ewentualnie suszonej cebulki)
(dodatkowo,jezeli ktos ma 2 suszone liscie kafiru,2 male suszone papryczki chilli, 1/2lyzeczki suszonej trawy cytrynowej,zawijamy w gaze)
ok. szklanki wody

duzy zabek czosnku drobno posiekany
kawalek imbiru (ok.1 cm) drobno posiekany
1 czerwona papryka
kawalek kalafiora podzielonego na rozyczki
kawalek brokulu podzielonego na rozyczki
srednia cukinia pokrojona na polplasterki
kilka lisci szpinaku drobno posiekanego


Jezeli mamy przyprawy w gaziku, wrzucamy je do szklanki wody i gotujemy przez kilka minut.
Na rozgrzana, sucha patelnie wsypuje przyprawy i mieszam przez kilka sekund. Dodaje imbir i czosnek, mieszam. Dodaje kalafiora i brokuly i smaze mieszajac przez 2 minuty. Nastepnie dodaje wode (lub tez wywar z przyprawami w gaziku) i mieszam. Przykrywam i gotuje przez 10 minut. Nastepnie dodaje cukinie,mieszam i gotuje kolejne 5 minut. Na koniec dodaje szpinak i gotuje 2 minuty pod przykryciem.
Voila i gotowe smile.gif

Jezeli sos wydaje nam sie zbyt rzadki,mozna go zagescic dodajac lyzeczke maki pp rozrobiona w 1/4 szklanki zimnej wody.
Podawac z ryzem.

Potrawa jest dosc ostra ze wzgledu na przyprawy, dlatego bardzo fajnym dodatkiem lagodzacym smak jest gesty jogurt naturalny (do 1.5% tluszczu)