Tuesday, 20 January 2009

Sezamowy Tydzien czesc 2



Sezam. Male, biale ziarenka a daja tyle mozliwosci! Pasty, panierki, skladnik ciast i dodatek do wielu dan kuchni wschodniej. Kiedys sezam goscil u mnie tylko jako posypka na bulkach z piekarni. Teraz nie wyobrazam sobie zycia bez tahini czy sezamu samego w sobie. Tahini jest bardzo popularne na Cyprze. W ogole kuchnia cypryjcka, to pomieszanie kuchni greckiej z kuchnia Bliskiego Wschodu.

Dzisiejsze danie to kolejne danie z przypadku. Moja druga polowa dosc pozno wraca do domu, wiec staram sie, aby posilki byly stosunkowo lekkie. Dzisiaj wybor padl na kurczaka z warzywami. Warzywa oczywiscie moga byc dowolne. Ja uzylam takich, poniewaz robilam przeglad lodowki ;)

Kurczak z sezamowa panierka z warzywami

2 piersi z kurczaka
sezam
jajko
olej do smazenia

kawalek kalafiora
kilka straczkow fasoli
marchewka
pol glowki kapusty pekinskiej
sezam
sos sojowy
olej sezamowy



Kurczaka myje i kroje na kawalki. Nastepnie maczam w roztrzepanym jajku, panieruje w sezamie i smaze na zloty kolor. Usmazone osaczam na papierowym reczniku.
W woku rozgrzewam odrobine oleju i smaze kalafiora podzielonego na male rozyczki, marchewke pokrojona w krazki oraz fasolke. Trwa to ok 3-4 minut. Nastepnie dodaje kapuste pekinska i sezam. Smaze az kapusta zrobi sie miekka. Dodaje lyzeczke sosu sojowego i szybko mieszam. Zdjemuje z gazu i dodaje kilka kropel oleju sezamowego.
Kurczaka podje z warzywami z woka :)

Smacznego!!

No comments: