Dzisiaj slow kilka db po mniamowemu ;) Wraz z dziewczynami z mniama pozazdroscilysmy wyzwan ruchu Daring Bakers i zrobilysmy swoje, male prywatne db. To tyle slowem wstepu.
Wrzesniowym wyzwaniem byla Maqueca - danie rodem z Brazylii, a dokladniej z Salvadoru z rejonu Bahii. Ta niezwykla potrawe mozna zrobic w trzech wersjach: w wersji DE PEIXE ( rybna) , DE CAMARAO( z krewetkami) albo MISTA(mieszana). Ja wybralam ostatnia opcje, poniewaz od dluzszego czasu mialam ogromna ochote na owoce morza. Potrawe robi sie na prawde szybko, jest niezwykle aromatyczna i zachwyca swoja prostota i egzotycznym smakiem. Maqueca wchodzi w moja kanon potraw na zime - kolorowych, slonecznych, przypominajacych mi o lecie.
I danie gotowe:
A oto przepis (cytujac autorke wyzwania):
Składniki:
filet ryby (o ścisłym mięsie)ok.3/4 kg
3 ząbki czosnku
1cebula
papryczki Malagueta wg uznania ( mogą być też chili (świeże lub suszone), lub po prostu dodać sproszkowane chilli. )
świeża kolendra
Sok z dwóch limonek
posiekane pomidory z puszki
mała czerwona papryka – drobno posiekana
mała zielona papryka – drobno posiekana
Olej lub oliwa do smażenia
zielona pietruszka
80ml mleczka kokosowego (pół małej puszeczki)
3 łyżki oleju dende ( to olej palmowy , który u nas jest niestety chyba nie do kupienia....zastąpcie go olejem z orzeszków ziemnych ......lub oliwą...)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Połączyć połowę posiekanego czosnku i drobno posiekanych liści kolendry, sok z limonek, sól, pieprz; filety rybny marynować w powyższym przez godzinę / dwie.
2. Posiekać drobno cebulę, paprykę i papryczki malagueta (chilli).
3. Zeszklić cebulę i resztę czosnku na oliwie z oliwek, dodać posiekaną paprykę, papryczki malagueta i dusić przez kilka minut, po czym dodać posiekane pomidory i całość jeszcze chwilkę dusić. Można dodać troszkę (rybnego) bulionu.
4. Podsmażyć filety z ryby po minucie z każdej strony, ułożyć ją w podduszonych warzywach, dodać olej dende i dusić przez kilkanaście minut aż ryba będzie miękka.
5. Wyłożyć rybę i dodać do warzyw resztę posiekanej kolendry oraz mleczko kokosowe; zagotować mieszając.
6. Sos można zostawić w takiej konsystencji lub zmiksować go.
7. Włożyć rybę do sosu , podgrzać i podawać, delektując się pysznym daniem i czerwonym winem z ukochaną osobą.
Przepis może być modyfikowany w zależności od preferencji: smaku może być bardziej pikantny, czy czosnkowy. Danie można podawać z ryżem ( tak robią to Brazylijczycy ) , może być również do tego białe pieczywo.
Wersję z krewetami robi się znacznie krócej.... bo wystarczy je tylko usmażyć i dodać do sosu
Smacznego!!
Saturday, 27 September 2008
Subscribe to:
Posts (Atom)