Dzisiaj postawilam na gruszki, ktore nie sa docenoione jako dodatek do ciast. Mam nadzieje, ze zasmakuje wam moja propozycja na jesienne ciasto.
Jesienne ciasto gruszkowe
3 szklanki maki
1,5 szklanki cukru
1 lyzeczka sody oczyszczonej
3 jajka
3/4 szklanki oleju
lyzeczka cynamonu
pol kilograma gruszek
szklanka zmielonych lub siekanych orzechow laskowych
ok. 3 cm swiezego imbiru startego na tarce 2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
Piekarnik nastawiam na 165 stopni.
Gruszki obieram, scieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z orzechami i imbirem.
Jajka ubijam z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszysta mase. Powoli dodaje olej i dalej ubijam. Make mieszam z soda, cynamonem i odrobina soli i partiami dodaje do masy jajecznej ciagle mieszajac. Na koniec daje dynie i dokladnie mieszam. Wlewam do formy nasmarowanej maslem i wysypanej maka. Pieke ok. godziny.
UWAGA!! Podczas pieczenia unosi sie niebianski zapach!!
Smacznego!!
3 szklanki maki
1,5 szklanki cukru
1 lyzeczka sody oczyszczonej
3 jajka
3/4 szklanki oleju
lyzeczka cynamonu
pol kilograma gruszek
szklanka zmielonych lub siekanych orzechow laskowych
ok. 3 cm swiezego imbiru startego na tarce 2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
Piekarnik nastawiam na 165 stopni.
Gruszki obieram, scieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z orzechami i imbirem.
Jajka ubijam z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszysta mase. Powoli dodaje olej i dalej ubijam. Make mieszam z soda, cynamonem i odrobina soli i partiami dodaje do masy jajecznej ciagle mieszajac. Na koniec daje dynie i dokladnie mieszam. Wlewam do formy nasmarowanej maslem i wysypanej maka. Pieke ok. godziny.
UWAGA!! Podczas pieczenia unosi sie niebianski zapach!!
Smacznego!!