Saturday, 25 October 2008

Swieto Dyni part 2



Dzisiaj postanowilam, dla odmiany, zrobic dynie na obiad.
Zdecydowalam sie na risotto. Skorzystalam z przepisy Grzegorza Ostrowskiego ze storny www.mniammniam.pl . Mam nadzieje, ze nie bedzie mial mi za zle, jezeli podam ten przepis i tutaj.
Risotto jest bardzo delikatne, ale niezwykle smaczne :)


Risotto dyniowe
















"kawałek dyni - około 0,5 kg
2 cebule cukrowe średniej wielkości
4 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
szklanka ryżu - najlepiej arborio
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
szczypta szafranu (można pominąć)
kilka listków świeżej szałwi (można zastąpić małą szczyptą suszonej)
spora garść startego parmezanu
świeżo zmielony, czarny pieprz
sól

* dodalam jeszcze imbir (3 cm korzenia startego na tarce o dorbnych oczkach)
Zamiast parmesanu uzylam tartego Emmentalera.

Dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, nie obieram jej, tylko kroję w duże kawałki.
Kawałki dyni smaruję oliwą i rozkładam na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i piekę w piekarniku nagrzanym do 200C na około 40 minut.
Gdy dynia po nakłuciu jest miękka, wyjmuję ją, zeskrobuję miąższ ze skórki i miksuję.
Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, dodaję cebulę i smażę 2-3 minuty, cały czas mieszając na średnim ogniu. Ma być szklista, a nie zrumieniona. Dodaję ryż, smażę i mieszam, do momentu, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem.
Dodaję szklankę bulionu, zmiksowaną dynię, szafran i mieszam potrawę.
Gotuję na średnim ogniu, w zasadzie cały czas mieszając. Stopniowo dodaję pozostały bulion - po wchłonięciu poprzedniej porcji płynu.
Na początku gotowania dodaję po pół szklanki bulionu, zmniejszając następnie porcje dodawanego płyn.
Po około 15 minutach takiego gotowania czas by spróbować risotto - jeśli ryż jeszcze twardy, znak, ze należy dodać trochę bulionu i pogotować, jeśli jego twardość jest w sam raz, dodaję parmezan, odrobinę pieprzu, szałwią, mieszam, odstawiam na bok na kilka chwil.
Podaję posypany dosłownie kilkoma kawałeczkami natki pietruszki - tak tylko, dla dekoracji."

Takie risotto moge jesc codziennie :)

Swieto Dyni part 1



Dynia...
Dla mnie warzywo nieznane, tajemnicze i z radoscia poznawane. Szczerze mowiac nie mialam pojecia jak sie zabrac do tego wyzwania, poniewaz nie ma tu zbyt wielu odmian dyni i nie jest ona powszechnie dostepna. Dzisiaj udalo mi sie znalezc buttersquash w malym osiedlowym sklepiku, jutro mam zamiar poszukac dyni, takiej prawdziwej, okraglej.
Dzisiejszy deser jest przypadkiem. Mialam zamiar zrobic dzisiaj zupe dyniowa, ale musialam zuzyc inne produkty z lodowki, wiec zupa bedzie jutro :)

A dzisiaj zapraszam na...

Muffiny z dyniowym nadzieniem



2 szklanki maki
1/3 szklanki cukru bialego
1/3 szklanki cukru muscovado
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
2 jajka
100g oleju lub roztopionego masla*
szklanka mleka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii



Kawalek dyni
rodzynki
1/3 szklanki brandy
1 mala laska cynamonu
po szczypcie: imbiru, mielonych gozdzikow, pieprzu,
cukier do smaku

Dynie obieram, wykrawam srodek z pestkami. Reszte kroje na kawalki, wkladam do garnka o grubym dnie. Do dyni dodaje odrobine wody, brandy oraz rodzynki i przyprawy. Gotuje na malym ogniu ok. 30 minut lub dopoki dynia bedzie bardzo miekka. Po ugotowaniu wyjmuje laske cynamonu, a dynie rozdrabniam widelcem.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni.
Make mieszam z sola, proszkiem do pieczenia i cukrami. W odobnej misce mieszam olej z jajkami, mlekiem i ekstraktem z wanilii. Dodaje mokre skladniki do suchych i mieszam do polaczenia produktow. Ciasto bedzie mialo grudki oraz widoczne kawalki cukru muscovado.
Forme do muffinow wykladam papilotkami lub smaruje maslem (osobiscie polecam papilotki). Na dno kazdej papilotki nakladam cienka warstwe ciasta. Na to klade nadzienie z dyni i nakladam kolejna warstwe ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.















---------------------------------------
* dalam 70 g oleju slonecznikowego i 30 g oleju Carotino.

Tak naprawde smak muffinek bede w stanie okreslic jutro. Dzisiaj sprobowalam jeszcze cieplej i jest pyyycha!
Zycze smacznego!!