Lubie warzywa straczkowe w kazdej postaci, ale najbardziej cenie soczewice i fasole „Jas". Bardzo podoba mi sie w jaki sposob Grecy, ale rowniez Cypryjczycy przygotowuja smaczny i pozywny posilek z fasoli.
Gigantes plaki oznacza po prostu „ogromna fasola pieczona w piecu". Jest to danie pelne slonca i jestem pewna, ze zima bedzie wspanialym przypomnieniem beztroskich chwil spedzonych na wakacjach.
Gigantes plaki
400g fasoli „Jas" namoczonej przez noc
3 lyzki oliwy z oliwek
1 cebula.drobno posiekana
2 zabki czosnku , drobno posiekane
2 lyzki koncentratu pomidorowego
800g pomidorow, obranych ze skorki i pokrojonych na duze kawalki
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka oregano
Szczypta cynamonu
2 lyzki posiekanej pietruszki plus wiecej do przybrania
Namoczona fasole odcedzamy,pluczemy i gotujemy az bedzie prawie miekka (nie moze sie rozlatywac). Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (160°C jezeli uzywamy termoobiegu).
Napatelni rozgrzewamy oliwe, dodajemy cebule i czosnek i smazymy az beda miekkie, ale nie moga sie zezlocic. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kolejna minute. Nastepnie dodajemy pomidory, przyprawy oraz pietruszke i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy fasole. Calosc przekladamy do duzego zaroodpornego naczynia i pieczemy przez ok. 1 godzine nie mieszajac w miedzyczasie. Gdy fasola jest gotowa, wyjmujemy z piekarnika studzimy. Nastepnie posypujemy pietruszka, polewamy odrobina oliwy z oliwek i serwujemy.
Smacznego!!
3 comments:
Fajnie, ze jestes Anooshko :)
'Gigantes plaki' to dla mnie zupelna nowosc, ale jestem pewna, ze by mi smakowalo. Postaram sie kiedys przetestowac :)
Pozdrawiam serdecznie!
I trzymam kciuki ;)
Anooshko nareszcie udało mi się zrobić fasolę z Twojego przepisu, ona jest po prostu pyszna, nawet miesożerne Maleństwo powiedziało, że obiad był bardzo dobry, a to wielki komplement.
Dawny_basik, ciesze sie, ze Ci smakowalo :) Przypomnialas mi ten przepis, wiec u mnie tez niedlugo zagosci fasola :)
Pozdrawiam miesozerne Malenstwo!
Post a Comment