Sunday, 25 January 2009

Chleb z calymi ziarnami pszenicy

Kiedys, z niewiadomych mi powodow, kupilam kilogram pszenicy. I tak lezala sobie biedaczka juz z pol roku, poniewaz nie mialam pojecia co z takiej pszenicy mozna zrobic. Na make nie, bo nie mam zarna, wysiac? Chyba, ze na balkonie. Kutii u mnie w domu sie nie jada... Ale od czego jest internet? Poszukalam i znalazlam przepis Tatter . W zeszlym tygodniu pisalam o chlebowym fatum wiszacym nad moja kuchnia, dlatego do przepisu podeszlam z wielka rezerwa. Balam sie, ze kolejny chleb bedzie przedmiotem rodzinnych zartow (Ostatni chlebek mozna obejrzec tu. U mnie w domu nazwany Napoleonem ;) ).
Na szczescie chleb Tatter w niczym nie przypomina glinianej kulki (chleb nr 1) ani chlebka-niespodzianki (chleb nr 2 spalony na zewnatrz, surowy w srodku) ani chlebka karlowatego (wspomniany wczesniej chleb bananowy). Chleb jest wielkim sukcesem i na pewno na przyszly weekend zrobie go znowu. Mama sie ucieszy :)

Przepis podaje za Tatter:

Chleb z calymi ziarnami pszenicy


Sponge:
1 1/2 szklanki bialej pszennej maki chlebowej
1/2- 3/4 lyzeczki drozdzy instant
3/4 szklanki wody


Skladniki dobrze wymieszac i zostawic przykryte folia na 12-24 godziny.

Nastepnie do pre-fermentu dodalam:

1 szklanke ugotowanych ziaren pszenicy (pol szklanki suchych w szklance wody, bez soli, 45 minut na malenkim ogniu). Zostawilam do ostygniecia przez noc na sicie. Pszenica ma byc dobrze odsaczona.
1/2 szklanki wody
2 szklanki maki j.w.
1 1/2 lyzeczki soli ( tu radze nie oszczedzac, ze wzgledu na pszenice).



po wymieszaniu, zagniotlam ciasto (5 minut)
Zostawilam do wyrosniecie na godzine. Delikatnie odgazowalam i uformowalam okragly bochenek. Zostawilam do ponownego wyrosniecia - 45 min.
Piec nagrzalam do 250C, po wlozeniu chleba zmniejszylam do 210C i tak pieklam 45 min, dwukrotnie spryskujac piec i chleb woda w pierwszych 10 minutach).


Smacznego!!

4 comments:

kasiaaaa24 said...

Wyszedł Ci cudowny chlebek. Piękny. Nie ma to jak zapach domowego chleba. Pozdrawiam :)

margot said...

tak ,piękny chleb i na pewno pyszny

andzia-35 said...

Brzmi ciekawie, a wygląda pysznie:-)

Bea said...

Anooshko, piekny! Brawo za te wszystkie wspaniale wypieki!