Na szczescie chleb Tatter w niczym nie przypomina glinianej kulki (chleb nr 1) ani chlebka-niespodzianki (chleb nr 2 spalony na zewnatrz, surowy w srodku) ani chlebka karlowatego (wspomniany wczesniej chleb bananowy). Chleb jest wielkim sukcesem i na pewno na przyszly weekend zrobie go znowu. Mama sie ucieszy :)
Przepis podaje za Tatter:
Chleb z calymi ziarnami pszenicy
Sponge:
1 1/2 szklanki bialej pszennej maki chlebowej
1/2- 3/4 lyzeczki drozdzy instant
3/4 szklanki wody
Skladniki dobrze wymieszac i zostawic przykryte folia na 12-24 godziny.
Nastepnie do pre-fermentu dodalam:
1 szklanke ugotowanych ziaren pszenicy (pol szklanki suchych w szklance wody, bez soli, 45 minut na malenkim ogniu). Zostawilam do ostygniecia przez noc na sicie. Pszenica ma byc dobrze odsaczona.
1/2 szklanki wody
2 szklanki maki j.w.
1 1/2 lyzeczki soli ( tu radze nie oszczedzac, ze wzgledu na pszenice).
po wymieszaniu, zagniotlam ciasto (5 minut)
Zostawilam do wyrosniecie na godzine. Delikatnie odgazowalam i uformowalam okragly bochenek. Zostawilam do ponownego wyrosniecia - 45 min.
Piec nagrzalam do 250C, po wlozeniu chleba zmniejszylam do 210C i tak pieklam 45 min, dwukrotnie spryskujac piec i chleb woda w pierwszych 10 minutach).
Smacznego!!
Sponge:
1 1/2 szklanki bialej pszennej maki chlebowej
1/2- 3/4 lyzeczki drozdzy instant
3/4 szklanki wody
Skladniki dobrze wymieszac i zostawic przykryte folia na 12-24 godziny.
Nastepnie do pre-fermentu dodalam:
1 szklanke ugotowanych ziaren pszenicy (pol szklanki suchych w szklance wody, bez soli, 45 minut na malenkim ogniu). Zostawilam do ostygniecia przez noc na sicie. Pszenica ma byc dobrze odsaczona.
1/2 szklanki wody
2 szklanki maki j.w.
1 1/2 lyzeczki soli ( tu radze nie oszczedzac, ze wzgledu na pszenice).
po wymieszaniu, zagniotlam ciasto (5 minut)
Zostawilam do wyrosniecie na godzine. Delikatnie odgazowalam i uformowalam okragly bochenek. Zostawilam do ponownego wyrosniecia - 45 min.
Piec nagrzalam do 250C, po wlozeniu chleba zmniejszylam do 210C i tak pieklam 45 min, dwukrotnie spryskujac piec i chleb woda w pierwszych 10 minutach).
Smacznego!!
4 comments:
Wyszedł Ci cudowny chlebek. Piękny. Nie ma to jak zapach domowego chleba. Pozdrawiam :)
tak ,piękny chleb i na pewno pyszny
Brzmi ciekawie, a wygląda pysznie:-)
Anooshko, piekny! Brawo za te wszystkie wspaniale wypieki!
Post a Comment