Tuesday, 3 February 2009

zelňačka czyli czeski kapusniak

Z widelcem po Eurpie


Nie jestem na 100% pewna czy ten przepis jest typowo czeska potrawa, jako ze w Czechach bylam tylko 2,5 dnia i nie bardzo wiem jakie potrawy naleza do kanonu kuchnii naszych sasiadow. Ten przepis znalazlam w internecie, na anglojezycznej stronie, a wybralam go poniewaz pojawial sie na kilku forach kulinarnych.

Kapusniaczek jest bardzo prosty w przygotowaniu i ma bardzo fajny, delikatny smak. Mojej drugiej polowie bardzo smakowal, mimo, ze zawsze mowi, ze za kiszona kapusta to on nie przepada ;)

zelňačka



1,5 litra wody

1 szklanka kapusty
1 szklanka pokrojonych w kostke ziemniakow
1 szklanka kwasniej smietany
2 lyzki masla
3 lyzki maki
1 zoltko
sol i pieprz do smaku







Ziemniaki i kapuste zagotowujemy w wodzie i gotujemy przez 15-20 minut. Mieszamy smietane, zoltko, maslo i make na jednolita mase i powoli dodajemy do zupy, ciagle mieszajac. Mocno podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

Ot i cala filozofia :D
Na Cyprze niedluga zaczyna sie Wielki Post, wiec zupa bedzie jak znalazl.

Smacznego!!

Przepis pochodzi miedzy innymi stad

=====================================================================
English version

zelňačka - Czech sauerkraut soup

3 pints of water
1 cup sauerkraut
1 cup potatoes - diced
1 cup sour cream
2 Tbs butter
3 Tbs flour
1 egg yolk
salt and pepper to taste

Boil kraut and potatoes in water for 15 minutes. mix sour cream, butter, flour and egg yolk. Slowly add to soup mixture, stirring constantly. Heat through, season to taste.

This soup is perfect for vegetarians. It doesn't have typical, strong sauerkraut taste, so is good for those ones, who doesn't like this kind of cabbage.
Hope you will like it!

Enjoy!!

5 comments:

ugotujmy said...

czasem gotuje się coś i nawet się nie wie, że to na przykład czeska potrawa. tak jest i w tym przypadku (;

Bea said...

I ktory Ci bardziej posmakowal? czeski czy polski? :)

Buziaki!

anooshka said...

Bea, one sa zupelnie inne. Oba maja w sobie to cos.W polskim lubie wlasnie ten mocny smak kapusty i kielbaske a czeski zachwycil mnie subtelnym, delikatnym smakiem i prostota wykonania.

Bea said...

Hmmm... zachecajacy jest ten subtelny, delikatny smak :)

kapuśniak said...

Smak kapuśniaku z kiszonej kapusty... Najlepszy na drugi dzień, odgrzewany.