Thursday, 5 February 2009

Hrísgrjónaábaetir - islandzki deser ryzowy

Tydzień Skandynawski 02-08.02.2009

Uwielbiam desery. Male, slodkie conieco na zakonczenie posilku. Byc moze wlasnie dlatego wybralam ten deser na nasz Tydzien Skandynawski. Co najwazniejsze robi sie go dosc szybko a efekt... Palce lizac!!


Hrísgrjónaábaetir - islandzki deser ryzowy


1 1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki ryzu
1 lyzka masla
1/4 lyzeczko soli (ja dalam szczypte)
1/4 szklanki cukru
1 lyzeczka pokrojonych migdalow (ja dala duzo wiecej)
2/3 szklanki smietany kremowki
2 lyzki cukru
1/4 szklanki mieszanki owocow lesnych lub dzemu (ja dalam wiecej mrozonych owocow)




Mleko zagotowac i dodac ryz. Gotowac na maluskim ogniu do miekkosci.Dodac maslo, sol i cukier, wymieszac i zostawic do ostygniecia. Smietane ubic na sztywno, dodac cukier i jeszcze chwile ubijac. Wmieszac do ryzu. Serwowac w przezroczystych miseczkach udekorowane owocami lub dzemem.

Smacznego!!

Przepis znaleziony tutaj

3 comments:

Karolina Beaudet said...

Widzę, że nie tylko mnie skusiły skandynawskie desery ryżowe, prawda, że pyszne?

Bea said...

Pieknie sie prezenuje Anooshko! :)

asieja said...

pyszne jest to małe co nieco :-)