Uwielbiam desery. Male, slodkie conieco na zakonczenie posilku. Byc moze wlasnie dlatego wybralam ten deser na nasz Tydzien Skandynawski. Co najwazniejsze robi sie go dosc szybko a efekt... Palce lizac!!
Hrísgrjónaábaetir - islandzki deser ryzowy
1 1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki ryzu
1 lyzka masla
1/4 lyzeczko soli (ja dalam szczypte)
1/4 szklanki cukru
1 lyzeczka pokrojonych migdalow (ja dala duzo wiecej)
2/3 szklanki smietany kremowki
2 lyzki cukru
1/4 szklanki mieszanki owocow lesnych lub dzemu (ja dalam wiecej mrozonych owocow)
Mleko zagotowac i dodac ryz. Gotowac na maluskim ogniu do miekkosci.Dodac maslo, sol i cukier, wymieszac i zostawic do ostygniecia. Smietane ubic na sztywno, dodac cukier i jeszcze chwile ubijac. Wmieszac do ryzu. Serwowac w przezroczystych miseczkach udekorowane owocami lub dzemem.
Smacznego!!
Przepis znaleziony tutaj
1 1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki ryzu
1 lyzka masla
1/4 lyzeczko soli (ja dalam szczypte)
1/4 szklanki cukru
1 lyzeczka pokrojonych migdalow (ja dala duzo wiecej)
2/3 szklanki smietany kremowki
2 lyzki cukru
1/4 szklanki mieszanki owocow lesnych lub dzemu (ja dalam wiecej mrozonych owocow)
Mleko zagotowac i dodac ryz. Gotowac na maluskim ogniu do miekkosci.Dodac maslo, sol i cukier, wymieszac i zostawic do ostygniecia. Smietane ubic na sztywno, dodac cukier i jeszcze chwile ubijac. Wmieszac do ryzu. Serwowac w przezroczystych miseczkach udekorowane owocami lub dzemem.
Smacznego!!
Przepis znaleziony tutaj
3 comments:
Widzę, że nie tylko mnie skusiły skandynawskie desery ryżowe, prawda, że pyszne?
Pieknie sie prezenuje Anooshko! :)
pyszne jest to małe co nieco :-)
Post a Comment