Saturday 17 January 2009

Zimowy Festiwal Zupy czesc 2

Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009


Zima to wspanialy czas na zupy. Nawet zima na Cyprze ;) Mimo, ze temperatury na zewnatrz nie spadaja ponizej 10 stopni, to szaro-bura aura sprawia, ze z checia siedzimy w domu z kubkiem goracej zupy.
Moja druga propozycja na festiwal zupy jest barszcz czerwony, ale robiony w troche inny sposob. Niestety chleb zytni nie jest bardzo popularny na Cyprze, a to, co mozna kupic, to niestety przesiakniete chemia, pakowane w folie namiastki chleba.
Przepis na ten barszcz znalazlam na mniamie i przepis podaje za Bergamotka:

Czerwony barszcz














buraki (ok. 1,5 kg),
jabłka (2 mniejsze lub jedno duże),
ogórek kiszony (2-3 średniej wielkości),
cebula (jedna duża),
czosnek (2-4 ząbki),
liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku,
bulion lub rosół +suszone grzyby 4-5 (opcjonalnie)


Buraczki gotujemy w łupinach aż do miękkości (uwaga, żeby nie przegotować), obieramy, trzemy na tarce z grubymi oczkami do duzego garnka.Dodajemy grubo pokrojone: czosnek, cebulę, jabłko(a), ogórek kiszony oraz wrzucamy liść laurowy (2 sztuki). Można też ziele angielskie, jak ktoś lubi i majeranek (nie przesadzić, bo barszcz będzie gorzki).
Wcześniej ugtowanym bulionem(z grzybkami suszonymi) zalewamy buraki i pozostałe składniki.
Wszystko to wygląda jak kompost, ale w takim stanie odstawiamy na noc w chłodne miejsce i na drugi dzień przecedzamy.Lekko podgrzej ( nie gotuj).Dopraw solą, cukrem i pieprzem ewentualnie sokiem z cytryny do własnego smaku. Jeśli jest zbyt esencjonalny( a będzie) możesz dolać bulionu bądź rosołu.

Smacznego!

Barszcz podalam z ptysiami nadziewanymi szpinakiem oraz nadziewanymi dynia. Wyszedl zaskakujaco smaczny i na pewno beda powtorki.

6 comments:

Bea said...

Bardzo smakowity barszczyk Anooshko! To z cala pewnoacia jedna z moich ulubionych zup :)

Anonymous said...

Pomysł z "kompostem" jest świetny - nie znałam tego sposobu. A na zdjęciach i ptysie i barszczyk wyglądają bardzo smakowicie!

Anna Marta said...

Ale bym sie napila takiego barszczyku... A buraczki czerwone latwe do zdobycia na Cyprze? W Italii prawie, ze niespotykane takie swieze, sa ale pakowane w folie, juz ugotowane...

anooshka said...

Bea, to rowniez jedna z moich ulubionych zup :)

Pela, tak mi posmakowal ten barszcz, ze nastawilam kolejna porcje "kompostu" :)

Anna Marta, na szczescie mamy buraki, chociaz coraz wieksza furore robia te z folii. Nie wiem czemu jakos tym foliowkowym nie ufam...

Edyta said...

Sama jeszcze czerwonego barszczu nie gotowałam, kiedyś pewnie będę musiała się tego nauczyć. teraz jednak wypiłabym z chęcią kubek takiego gorącego... mniam!

andzia-35 said...

Uwielbiam czerwony barszczyk! Z takimi dodatkami jak Twój musi być naprawdę pyszny:-) Pozdrawiam serdecznie:))