Sunday 23 November 2008

Festiwal Kuchni Zydowskiej



Kto pozno przychodzi... O Festiwalu dowiedzialam sie przedwczoraj. Tak to jest, gdy zaniedbuje sie bloga i internet.
Dzis jest ostatni dzien Festiwalu, a szkoda :( Kuchnia Zydowska nie jest mi w ogole znana, ale mam zamiar naprawic ten blad. Mam nadzieje, ze podczas podsumowania poznam i zapisze wiele ciekawych przepisow.

Moja dzisiejsza propozycja sa bajgle oraz chalka miodowo-waniliowa z kardamonem.

Bajgle















3 lyzeczki drozdzy

1 lyzka drobnego cukru
125 ml cieplej wody
250 ml cieplego mleka
450 g maki pszennej

3 lyzeczki soli

1 lyzka drobnego cukru (ekstra)
1 zoltko

1 lyzeczka wody (ekstra)
mak, sol gruboziarnista - do posypania




W duzej misce wymieszac drozdze, cukier, wode i mleko. Mieszac az drozdze sie rozpuszcza, przykryc i zostawic na okolo 10 minut lub az mieszanina zacznie sie pienic.
W dwoch partiach dodac make wymieszana z sola i dodatkowym cukrem i wymieszac az powstanie elastyczna masa. Na wysypanej maka stolnicy wyrobic mase przez ok. 10 minut az bedzie gladka i elastyczna. Wyrobione ciasto wlozyc do wysmarowanej oliwa miski i zostawic do wyrosniecia na ok. 1 godzine lub do momentu, gdy podwoi swoja objetosc. Po tym czasie przelozyc ciasto na wysypana maka stolnice i wyrobic az bedzie gladkie. Mase podzielic na 12 czesci, uformowac kulki. W kazdej kulce zrobic dziure palcem, obrucic kilka razy az otwor bedzie zajmowal 1/3 kulki. Ulozyc bajgle na natluszczonej blasze w odleglosci 3 cm od siebie, przykryc i zostawic na 15 minut. Zagotowac garnek z woda. Pojedynczo wrzucac bajgle i gotowac po 1 minucie z kazdej strony. Podgotowane bajgle ulozyc na wysmarowanej blasze, posmarowac wierzch rozbeltanym jajkiem, posypac makiem i sola. Piec w 200 stopniach przez okolo 20 minut.

Przepis pochodzi z ksiazki "Muffins, Scones & Breads" by Australian Women's Weekly, tlumaczenie moje.

Chalka miodowo-waniliowa z kardamonem

- 1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy

- 4 lyzki cukru - 1 lyzeczka soli

- 4 do 4 1/4 szklanki maki pszennej

- 1 szklanka cieplego mleka

- 2 jajka

- 4 lyzki oliwy z oliwek lub oleju

- 1/4 lyzeczki ekstraktu waniliowego

- 1 lyzka miodu

- 1/2 lyzeczki kardamonu

- 1 jajko lekko rozbeltane

* mozna posypac sezamem, cukrem lub zostawic bez dekoracji

W duzej misce wymieszac drozdze, cukier, sol, kardamon i 1 szklnke maki. Dodac cieple mleko, jajka, olej, a takze miod oraz ekstrakt z wanilii. Szybko wymieszac az sie dobrze polacza, co potrwa ok. 3 minut. Nastepnie dodawac make - po pol szklanki na raz, mieszajac drewniana lyzka do momentu, gdy ciasto bedzie geste i bedzie stawialo opor.
Ciasto przelozyc na wysypana maka stolnice i wyrabiac az bedzie miekkie i elastyczne, co bedzie trwalo ok. 4 minut. Jezeli ciasto jest nadal lepikie, dodawac po lyzce maki az do uzyskania pozadanej konsystencji. Ciasto ma byc elastyczne, po nacisnieciu ma powracac do poprzedniego ksztaltu.
Mase umiescic w misce nasmarowanej olejem, obrocic mase, aby sie rownomiernie pokryla olejem i przykryc miske folia spozywcza. Pozostawic do wyrosniecia na 1,5-2 godziny.
Blache wylozyc papierem do pieczenia.
Delikatnie odgazowac ciasto, przelozyc na stolnice i podzielic na tyle czesci, z ilu bedziemy plesc chalke. Uformowac waleczki i zaplesc chalke.
Przykryc luzno folia i pozostawic az podwoi objetosc. W tym czasie nagrzac piec do 180 stopni. Tuz przed wlozeniem chalki do pieca, posmarowac ja rozbeltanym jajkiem, posypac sezamem czy cukrem i wstawic do pieca na 30-35 minut. Po tym czasie wyjac z pieca i wystudzic na kratce.

Przepis pochodzi stad i byl propozycja na World Day Of Bread ' 08


Smacznego!

2 comments:

Anonymous said...

Your challah looks great! I'm so glad that you decided to try this recipe. Take care and happy baking :)

Bea said...

Anooshko, piekne! :)