Kto pozno przychodzi... O Festiwalu dowiedzialam sie przedwczoraj. Tak to jest, gdy zaniedbuje sie bloga i internet.
Dzis jest ostatni dzien Festiwalu, a szkoda :( Kuchnia Zydowska nie jest mi w ogole znana, ale mam zamiar naprawic ten blad. Mam nadzieje, ze podczas podsumowania poznam i zapisze wiele ciekawych przepisow.
Moja dzisiejsza propozycja sa bajgle oraz chalka miodowo-waniliowa z kardamonem.
Bajgle
3 lyzeczki drozdzy
1 lyzka drobnego cukru
125 ml cieplej wody
250 ml cieplego mleka
450 g maki pszennej
3 lyzeczki soli
1 lyzka drobnego cukru (ekstra)
1 zoltko
1 lyzeczka wody (ekstra)
mak, sol gruboziarnista - do posypania
W duzej misce wymieszac drozdze, cukier, wode i mleko. Mieszac az drozdze sie rozpuszcza, przykryc i zostawic na okolo 10 minut lub az mieszanina zacznie sie pienic. W dwoch partiach dodac make wymieszana z sola i dodatkowym cukrem i wymieszac az powstanie elastyczna masa. Na wysypanej maka stolnicy wyrobic mase przez ok. 10 minut az bedzie gladka i elastyczna. Wyrobione ciasto wlozyc do wysmarowanej oliwa miski i zostawic do wyrosniecia na ok. 1 godzine lub do momentu, gdy podwoi swoja objetosc. Po tym czasie przelozyc ciasto na wysypana maka stolnice i wyrobic az bedzie gladkie. Mase podzielic na 12 czesci, uformowac kulki. W kazdej kulce zrobic dziure palcem, obrucic kilka razy az otwor bedzie zajmowal 1/3 kulki. Ulozyc bajgle na natluszczonej blasze w odleglosci 3 cm od siebie, przykryc i zostawic na 15 minut. Zagotowac garnek z woda. Pojedynczo wrzucac bajgle i gotowac po 1 minucie z kazdej strony. Podgotowane bajgle ulozyc na wysmarowanej blasze, posmarowac wierzch rozbeltanym jajkiem, posypac makiem i sola. Piec w 200 stopniach przez okolo 20 minut.
Przepis pochodzi z ksiazki "Muffins, Scones & Breads" by Australian Women's Weekly, tlumaczenie moje.
Chalka miodowo-waniliowa z kardamonem
Ciasto przelozyc na wysypana maka stolnice i wyrabiac az bedzie miekkie i elastyczne, co bedzie trwalo ok. 4 minut. Jezeli ciasto jest nadal lepikie, dodawac po lyzce maki az do uzyskania pozadanej konsystencji. Ciasto ma byc elastyczne, po nacisnieciu ma powracac do poprzedniego ksztaltu.
Mase umiescic w misce nasmarowanej olejem, obrocic mase, aby sie rownomiernie pokryla olejem i przykryc miske folia spozywcza. Pozostawic do wyrosniecia na 1,5-2 godziny.
Blache wylozyc papierem do pieczenia.
Delikatnie odgazowac ciasto, przelozyc na stolnice i podzielic na tyle czesci, z ilu bedziemy plesc chalke. Uformowac waleczki i zaplesc chalke.
Przykryc luzno folia i pozostawic az podwoi objetosc. W tym czasie nagrzac piec do 180 stopni. Tuz przed wlozeniem chalki do pieca, posmarowac ja rozbeltanym jajkiem, posypac sezamem czy cukrem i wstawic do pieca na 30-35 minut. Po tym czasie wyjac z pieca i wystudzic na kratce.
Przepis pochodzi stad i byl propozycja na World Day Of Bread ' 08
Smacznego!
- 1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
- 4 lyzki cukru - 1 lyzeczka soli
- 4 do 4 1/4 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka cieplego mleka
- 2 jajka
- 4 lyzki oliwy z oliwek lub oleju
- 1/4 lyzeczki ekstraktu waniliowego
- 1 lyzka miodu
- 1/2 lyzeczki kardamonu
- 1 jajko lekko rozbeltane
* mozna posypac sezamem, cukrem lub zostawic bez dekoracji
Ciasto przelozyc na wysypana maka stolnice i wyrabiac az bedzie miekkie i elastyczne, co bedzie trwalo ok. 4 minut. Jezeli ciasto jest nadal lepikie, dodawac po lyzce maki az do uzyskania pozadanej konsystencji. Ciasto ma byc elastyczne, po nacisnieciu ma powracac do poprzedniego ksztaltu.
Mase umiescic w misce nasmarowanej olejem, obrocic mase, aby sie rownomiernie pokryla olejem i przykryc miske folia spozywcza. Pozostawic do wyrosniecia na 1,5-2 godziny.
Blache wylozyc papierem do pieczenia.
Delikatnie odgazowac ciasto, przelozyc na stolnice i podzielic na tyle czesci, z ilu bedziemy plesc chalke. Uformowac waleczki i zaplesc chalke.
Przykryc luzno folia i pozostawic az podwoi objetosc. W tym czasie nagrzac piec do 180 stopni. Tuz przed wlozeniem chalki do pieca, posmarowac ja rozbeltanym jajkiem, posypac sezamem czy cukrem i wstawic do pieca na 30-35 minut. Po tym czasie wyjac z pieca i wystudzic na kratce.
Przepis pochodzi stad i byl propozycja na World Day Of Bread ' 08
Smacznego!
2 comments:
Your challah looks great! I'm so glad that you decided to try this recipe. Take care and happy baking :)
Anooshko, piekne! :)
Post a Comment