Thursday 5 February 2009

Hrísgrjónaábaetir - islandzki deser ryzowy

Tydzień Skandynawski 02-08.02.2009

Uwielbiam desery. Male, slodkie conieco na zakonczenie posilku. Byc moze wlasnie dlatego wybralam ten deser na nasz Tydzien Skandynawski. Co najwazniejsze robi sie go dosc szybko a efekt... Palce lizac!!


Hrísgrjónaábaetir - islandzki deser ryzowy


1 1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki ryzu
1 lyzka masla
1/4 lyzeczko soli (ja dalam szczypte)
1/4 szklanki cukru
1 lyzeczka pokrojonych migdalow (ja dala duzo wiecej)
2/3 szklanki smietany kremowki
2 lyzki cukru
1/4 szklanki mieszanki owocow lesnych lub dzemu (ja dalam wiecej mrozonych owocow)




Mleko zagotowac i dodac ryz. Gotowac na maluskim ogniu do miekkosci.Dodac maslo, sol i cukier, wymieszac i zostawic do ostygniecia. Smietane ubic na sztywno, dodac cukier i jeszcze chwile ubijac. Wmieszac do ryzu. Serwowac w przezroczystych miseczkach udekorowane owocami lub dzemem.

Smacznego!!

Przepis znaleziony tutaj

Tuesday 3 February 2009

zelňačka czyli czeski kapusniak

Z widelcem po Eurpie


Nie jestem na 100% pewna czy ten przepis jest typowo czeska potrawa, jako ze w Czechach bylam tylko 2,5 dnia i nie bardzo wiem jakie potrawy naleza do kanonu kuchnii naszych sasiadow. Ten przepis znalazlam w internecie, na anglojezycznej stronie, a wybralam go poniewaz pojawial sie na kilku forach kulinarnych.

Kapusniaczek jest bardzo prosty w przygotowaniu i ma bardzo fajny, delikatny smak. Mojej drugiej polowie bardzo smakowal, mimo, ze zawsze mowi, ze za kiszona kapusta to on nie przepada ;)

zelňačka



1,5 litra wody

1 szklanka kapusty
1 szklanka pokrojonych w kostke ziemniakow
1 szklanka kwasniej smietany
2 lyzki masla
3 lyzki maki
1 zoltko
sol i pieprz do smaku







Ziemniaki i kapuste zagotowujemy w wodzie i gotujemy przez 15-20 minut. Mieszamy smietane, zoltko, maslo i make na jednolita mase i powoli dodajemy do zupy, ciagle mieszajac. Mocno podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

Ot i cala filozofia :D
Na Cyprze niedluga zaczyna sie Wielki Post, wiec zupa bedzie jak znalazl.

Smacznego!!

Przepis pochodzi miedzy innymi stad

=====================================================================
English version

zelňačka - Czech sauerkraut soup

3 pints of water
1 cup sauerkraut
1 cup potatoes - diced
1 cup sour cream
2 Tbs butter
3 Tbs flour
1 egg yolk
salt and pepper to taste

Boil kraut and potatoes in water for 15 minutes. mix sour cream, butter, flour and egg yolk. Slowly add to soup mixture, stirring constantly. Heat through, season to taste.

This soup is perfect for vegetarians. It doesn't have typical, strong sauerkraut taste, so is good for those ones, who doesn't like this kind of cabbage.
Hope you will like it!

Enjoy!!

Monday 2 February 2009

Sweet & Simple Bakes: Banana and chocolate bread


Today, my post will be in English.
I decided to join Sweet & Simple Bakes simply because I loved recipes they were presenting. Plus I think it's exiting to bake something with lots of people from around the world!
Thanks to Maria and Rosie we have chance to try different cakes and other baked sweet goodies. So, this is my first baking together but I hope not last :)


Maria challenged us with banana and chocolate bread. I must admit, when I read this recipe I just knew it must be delicious. Imagine fine and tasty banana bread with pieces of chocolate. This is taste to die for!

Ok, enough of talking, let's do some baking!!

Banana & Chocolate Bread



250g self-raising flour
Pinch of salt
1 tsp baking powder
150g caster sugar
100g butter, softened
2 eggs
1 tsp vanilla extract
Finely grated zest of 1 orange
475g whole bananas (about 4 small ones), peeled
75g dark chocolate chips

13 x 23cm (5x9in) loaf tin



Preheat the oven to 170oC (325oF), Gas mark 3. Lightly butter and line the loaf tin with parchment paper. Sift the flour, salt and baking powder into a large bowl. Add the sugar and butter and, using your fingertips, rub it in until the mixture resembles coarse breadcrumbs. Whisk the eggs, vanilla extract and orange zest in another bowl. Add the bananas and mash very well with a potato masher. Add the chocolate chips. Make a well in the centre of the dry ingredients and pour in the banana mixture. Gently but thoroughly bring all the ingredients together with a wooden spoon, then pour into the prepared loaf tin. Smooth the top and bake in the oven for 1-1 ¼ hours or until a skewer inserted into the middle comes out clean. Allow to cool for 5 minutes before removing the cake from the tin and leave to cool on a wire rack.


Unfortunately I didn't have enough bananas and my cake turned out a bit dry, but very very tasty. I will make this cake again!

Enjoy!!

Ps. Przepis po polsku na zyczenie

===================================================================

Przepis po polsku dla margot:

250 g maki self-raising (ja dalam normalna make z odrobina sody)
szczypta soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru
100 g miekkiego masla
2 jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
skorka otarta z 1 pomaranczy
475 g bananow, dojrzalych
75 g chipsow czekoladowych

Piekarnik nagrzeamy do 170 stopni. Keksowke natluszczamy i wykladamy papierem do pieczenia(ja oczywiscie nie wylozylam papierem, bo zapomnialam...)
Make, sol i proszek do pieczenia przesiac, dodac maslo i cukier i wyrobic palcami az powstanie kruszonka. Jajka roztrzepac w osobnej misce z ekstraktm z wanilii i skorka z pomaranczy. Dodac banany roztluczone tluczkiem do ziemniakow i wymieszac z masa jajeczna. Dodac chipsy czekoladowe. Wszystko razem mieszamy dosc delikatnie az wszystkie skladniki sie polacza. Wlewamy do formy i pieczemy 1 godzine (maks. 1h 15 min). Po wyjeciu z piekarnika zostawic ciasto w formie przez 5 minut a potem wylozyc na kratke, aby ostyglo.


Ps. Zamiast chipsow czekoladowych mozna uzyc pokrojonej na kawalki czekoaldy.

Smacznego!!