Tuesday 20 October 2009

quinoa w dwoch odslonach


Niedawno, przechadzajac sie po moim ulubionych sklepie, znalazlam ziarna quinoa. Kiedys cos o nich slyszalam, ale nie mialam pojecia jak je przygotowac. Najpierw znalazlam garsc informacji o tym, ze quinoa jest bardzo zdrowa. Zawiera duzo bialka oraz witamin i mineralow. Bardzo ucieszyl mnie fakt, ze jest bogata w kwas foliowy, ktory jest zalecany dla kobiet starajacych sie o potomstwo oraz dla tych, ktore sie juz malenstwa spodziewaja. Nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest dla osob na diecie bezglutenowej.
 Rozmawiajac z Bea dowiedzialam sie, ze oprocz popularnych bialych ziarenek istnieje jeszcze odmiana czerwona i czarna. Mam nadzieje znalezc oba rodzaje podczas moich wakacji.

Odkad rozpoczelam drugi trymestr,wieczorne, a takze nocne podjadanie nie jest mi niestety obce. Dlatego tez zawsze staram sie miec w lodowce cos zdrowego i lekkiego. Najczesciej sa to wlasnie przerozne salatki. Ostatnio szukajac przepisow z wykorzystaniem quinoa, w oko wpadly mi dwie propozycje z czasopisma "Good Food".

       Salatka z quinoa z soczewica i serem feta


100g quinoa
100g ugotowanej soczewicy (lub pol puszki)
50g fety
1 szalotka lub 1/2 nieduzej cebuli *
odrobina oliwy z oliwek 
szczypiorek
1/2 ogorka
sok z pol cytryny
1/2 lyzki octu winnego

 Quinoa gotujemy we wrzatku ok. 10-15 minut (mozna dodac 1/2 kostki rosolowej), studzimy. Szalotke drobno kroimy i podsmazamy na odrobinie oliwy z oliwek, studzimy. Ogorka obieramy, kroimy w kostke. Nastepnie mieszamy wszystkie skladniki razem 


zamiast normalnej cebuli dodalam taka cebulke i juz nie podsmazalam.  Oliwe dodalam do salatki


Salatka z quinoa z pestkami granata 


150g quinoa
1 owoc granatu
75g orzechow piniowych
posiekana pietruszka (lub kolendra jak ktos lubi)
posiekana mieta
3 lyzki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny


Quinoa gotujemy we wrzatku przez 10-15 minut. Ja dla smaka dodalam pol kostki bulionu warzywnego (bio bez konserwantow). Studziny. W miedzyczasie obiearamy granata i pestki wrzucamy do miski. Na suchej patelni prazymy orzeszki i studzimy. Nastepnie mieszamy wszystkie skladniki razem.
 

Smacznego!!

Monday 19 October 2009

kapusta na szybko czyli smaczny stir-fry

Święto Kapusty

Dzisiaj konczy sie Swieto Kapusty zaproponowane przez Pele. Juz myslalam, ze nie dam rady wziac udzialu,ale jednak sie mylilam. Czasami zrzadzenia losu okazuja sie calkiem przychylne naszym planom, chodz poczatkowo wyglada to zupelnie inaczej. Tak tez bylo i tym razem. Mialam przygotowane cos innego na dzisiejszy dzien, ale moje zarloki zjadly mi jeden z wazniejszych skladnikow. Na szybko musialam zmienic plan gry i w ten sposob powstal dzisiejszy obiad.
Przepis na ten stir-fry znalazlam tutaj i od razu zachwycil mnie skladnikami. Jest w nim wszysko, co lubie: suszona zurawina, czosnek, ocet balsamiczny... Koncowy efekt przeszedl moje najsmielsze oczekiwania i... szybko zrobilam wiecej na jutro :)

Stir-fry z kapusty, czosnku, 
suszonych zurawin i balsamico



3 szklanki grubo poszatkowanej kapusty
2 zabki czosnku
2 lyzki suszonych zurawin (ja dalam 5, bo je uwielbiam)
1-2 lyzki octu balsamicznego
1 lyzka oliwy
sol i swiezo zmielony pieprz

Czosnek kroimy u plasterki i podsmazamy w woku lub patelni o grubym dnie, az bedzie zlocisty, ale nie spalony. Wylawiamy go i odstawiamy na bok. Do oliwy dodajemy kapuste, lekko solimy, aby puscila sok i smazyly ok. 4-5 minut az zmieknie,ale nadal bedzie chrupiaca. Dodajemy zurawiny i ocet balsamiczny (ilosc octu zalezna jest od naszego upodobania, im wiecej, tym bardziej cierpka bedzie kapusta) oraz podsmazony czosnek. Chile podsmazamy mieszajac. Doprawiamy sola i duza iloscia czarnego pieprzu.   

Podalam z kotletami z ziemniakow,jablek i sera halloumi.

Smacznego!!