Saturday 17 October 2009

Yes, we bake - World Bread Day 2009

world bread day 2009 - yes we bake.(last day of sumbission october 17)

I can't belive it was a year already! Today we celebrate World Bread Day. It is great way to show, that bread baking is not so hard as lots of people think. I still remember my mother saying that at home I will never bake real bread. She was so wrong! At least she admited it and she asks me to bake something for her, every now and then.
This day is a great opportunity to learn something new too.  I remember last year's round up and lots of different recipes which I wanted to try. And I know this year I won't be disappointed :)


For this year I decided to prepare healthy, full of fiber bread. Since I'm pregnant I need to eat healthy, so this bread was a perfect choice. Plus it has everything I like :) 


       Cracked wheat and 
        hazelnut bread 


1/2 cup cracked wheat
1/4 cup boiling water
2 packages active dry yeast
2 cups lukewarm water
1/4 cup honey
1/4 cup softened butter (55 gram)
2 teaspoons salt
3 1/2 cup unbleached white flour
2 1/2 cup whole wheat flour
3/4 cup chopped toasted hazelnuts

Pour boiling water over 1/2 cup cracked wheat. Let stand for about three minutes. Drain and press out excess water. Sprinkle yeast, in a bowl of lukewarm water and honey. Let stand until foamy, about three minutes. Add butter, salt, and two cups of the white flour. With electric mixer or by hand, beat until the consistency of thick cake batter, about two minutes. Gradually mix in remaining flours 1/2 a cup at a time and soaked cracked wheat. With heavy duty mixer, or by hand, knead until dough is smooth and elastic, about 8 minutes by hand. Place in greased bowl, turn to coat the entire ball, cover with a damp cloth or plastic wrap, and let rise until double in bulk, about 45 minute. Punch down and turn out onto lightly floured surface. Sprinkle dough with ½ cup hazelnuts. Gently knead the nuts into the dough. Divide dough into two pieces. Form the dough into two discs that are about eight inches in diameter and one inch thick. Place on greased baking sheets. Cover with oiled plastic wrap, and let rise until a slight indentation remains when lightly pressed with fingertips, about 45 minutes. Shortly before baking time, position a baking rack in the center of the oven and heat the oven to 375 degrees. Brush the tops of the loaves with Egg Yolk Glaze and sprinkle with remaining cracked wheat and hazelnuts. Bake on the center rack of a 375F (190C)-degree oven for about 30 to 35 minutes. Cool on rack. 

Enjoy!! 
















*My small changes 
- I used only one sachet of bread baking yeast 
- I used bulghur wheat instead of cracked wheat
- I didn't drain the wheat (I didn't have to)
- I put all bulghur to the dough
- I used 1 cup less flour 
- I made 1 big loaf instead of 2 small ones
- I didn't sprinkle my loaf with bulghur 
- I had to bake it 10 minutes longer 





Original recipe can be found here  
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  In Polish
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Nie moge uwierzyc, ze to juz rok! Dzisiaj obchodzimy Swiatowy Dzien Chleba. Dzieki akcji Zorry po raz czwarty mozemy wspolnie piec chleb w naszych domach. Jest to wspanialy sposob na pokazanie, ze w domu mozna upiec smaczny bochenek. Nadal pamietam slowa mojej mamy, ktora powtarzala, ze w domu nie da sie upiec dobrego chleba. Mylila sie! Ale przynajmniej przyznala sie do bledu i teraz od czasu do czasu sama prosi, aby upiec jej jakies smaczne pieczywo.
Pamietam moje zaskoczenie w zeszlym roku, gdy zobaczylam ilu blogowiczow z calego swiata wlaczylo sie do wspolnej zabawy! A ile smakowitych przepisow mozna bylo znalezc w podsumowaniu!  Wiem, ze i w tym roku nie bede zawiedziona :)

Na dzisiaj przygotowalam chleb, ktory jest bogaty w blonnik. Jako ciezarna musze zadbac o diete i ten chleb wydal mi sie niezwykle smaczny. Nie pomylilam sie!  

 Chleb z lamana pszenica 
 i orzechami laskowymi 


1/2 szklanki lamanej pszenicy
1/4 szklanki wrzatku
2 opakowania suchych drozdzy 
2 szklanki cieplej wody
1/4 szklanki  miodu
1/4 szklanki miekkiego masla (55 gram)
2 lyzeczki soli
3 1/2 szklanki maki pszennej (ja dalam chlebowa)
2 1/2 szklanki maki pszennej  razowej  
3/4 szklanki uprazonych i posiekanych orzechow laskowych 

Pszenice zalewamy wrzatkiem i zostawiamy na 3 minuty. Odsaczamy i odciskamy. W duzej misce mieszamy drozdze z miodem i 2 szklankami cieplej wody. Zostawiamy do momentu az zacznie sie pienic. Nastepnie dodajemy 2 szklanki bialej maki, sol oraz maslo. Mieszamy reka lub mikserem az bedzie mialo konsystencje gestego ciasta, ok. 2 minut. Nastepnie dodajemy po pol szklanki reszte maki oraz 1/2 szklanki pszenicy i wyrabiamy recznie lub mikserem az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przekladamy do naoliwionej miski, obracamy i przykrywamy folia spozywcza lub wilgotna sciereczka i zostawiamy na 45 minut lub do podwojenia objetosci. 
Odgazowujemy, przekladamy na lekko omaczony blat, dodajemy 1/2 szklanki orzechow i delikatnie wyrabiamy az orzechy polacza sie z ciastem. Dzielimy mase na 2 czesci, formujemy bochenki o srednicy 20 cm i wysokie na 2,5cm, przykrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do wyrosniecia, az lekko nacisniety bochenek bedzie wracal do pierwotnego ksztaltu. Powinno to zajac ok. 45minut. W miedzy czasie nagrzewamy piekarnik do 190C. Wierzch wyrosnietego bochenka smarujemy roztrzepanym zoltkiem, posypujemy reszta orzechow i pszenicy, wkladamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!!

Moje uwagi:  
- uzylam tylko jedej saszetki "drozdzy do wypieku chleba"

- zamiast pszenicy dodalam bulghur
- nie odcedzalam pszenicy, nie mialam z czego ;)
- wgniotlam caly bulghur do chleba
- uzylam 1 szklanki maki mniej
- zrobilam jeden duzy bochenek
- nie posypalam bochenka bulghurem
- pieklam 10minut dluzej

Oryginalny przepis znajdziemy tutaj, tlumaczenie moje.

Thursday 15 October 2009

Buraczkowe risotto


Różowy tydzień-baner




Nadal trwa Rozowy Tydzien. Szczesliwym trafem zlozylo sie, ze dzisiaj rozpoczyna sie jeszcze jedna akcja propagujaca kuchnie wegetarianska. Warto zwrocic, uwage, ze badaniada donosza, ze odpowiednia dieta jestbardzo wazna w profilaktyce nowotworowej. Duza ilosc warzyw, owocow i blonnika w naszej diecie pomaga nam w walce z rakiem, ale takze w lepszym samopoczuciu. Zwrocmy tym samym uwage na to, co jemy. Pamietajmy o warzywach, owocach, rybach i produktach pelnoziarnistych.

Na dzisiaj zaplanowalam risotto z buraczkow. Przepis znalazlam juz jakis czas temu i mialam ochote go wyprobowac. Napotkalam tym samym wiele przeszkod (np.brak ryzu w moim ulubionym sklepie...), ale w koncu udalo mi sie ugotowac ta potrawe i wszystkim smakowala.

Buraczkowe risotto


500g burakow
2 lyzki oliwy z oliwek
troche masla
1 cebula, drobno posiekana
1 zabek czosnku, drobno posiekany
250g ryzu risotto
150ml bialego wina
700ml goracego wywaru warzywnego
garsc startego parmezanu (u mnie cheddar)
4 lyzki gestej, kwasnej smietany
koperek

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Buraczki obieramy i kroimy na duze kawalki. Skrapiamy 1 lyzka oliwy, solimy do smaku i pieczemy przez 1 godzine.
W miedzyczasie rozgrzewamy reszte oliwy oraz maslo i podsmazamy cebule z czosnkiem przez 3-5 minut lub az beda polprzezroczyste. Dodajemy ryz i mieszamy az wszystkie ziarenka pokryja sie warstwa tluszczu. Wlewamy wino,mieszamy i gotujemy przez 5 minut na malym ogniu.
Mieszamy,wlewamy wywar,mieszamy jeszcze raz,przelewamy do naczynia zaroodpornego z pokrywka i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.
Buraczki wyjmujemy z piekarnika, 1/4 z nich miksujemy, reszte kroimy w drobna kostke. Gdy ryz jest gotowy,wyjmujemy z piekarnika, mieszamy z wiekszoscia parmezanu i buraczkami. Podajemy posypane parmezanem i kleksem smietany i posypane koperkiem.

Smacznego!!

Moje uwagi
* zamiast wina dodalam wody z cytryna
* w oryginalnym przepisie do przygotowania risotto uzywaja patelni zaroodpornej i wstawiaja ja do piekarnka, ja nie posiadam
* po 15 minutach w piekarniku risotto nie bylo gotowe, dopiekalam jeszcze 7 minut bez przykrycia,mieszajac od czasu do czasu
* radze dodac troche pieprzu do smaku

Tuesday 13 October 2009

deser z tapioki z granatami

Różowy tydzień-baner

Trwa Rozowy Tydzien. Dzieki akcji szarlotka, zwracamy uwage czytelnikow na problem zwiazany z nowotworami piersi. Pamietajmy, ze samobadanie nie trwa wiecej niz kilka minut, a poswiecony mu czas raz w miesiacu moze uratowac nasze zycie. Pamietajmy, ze narazone sa wszystkie kobiety, nie tylko te z grupy ryzyka. Poprosmy naszego lekarza, aby nauczyl nas badac piersi. Zwrocmy tez uwage czy najblizsze nam kobiety wykonuja mammografie. Mimo,zeto badanie jest srednioprzyjemne, to pozwala wykryc zmiany nowotworowe we wczesnych stadiach.

A dzisiaj, w zwiazku z Rozowym Tygodniem, rozowy deser z tapioki z granatami. Tapioke kupilam juz jakis czas temu nie wiedzac zupelnie "czym to sie je". Ot, ciekawosc wygrala ze zdrowym rozsadkiem i w ten sposob stalam sie szczesliwa posiadaczka "dziwnych bialych kuleczek". Przepis na dzisiejszy deser znalazlam tutaj. Tlumaczenie moje.

Deser z tapioki z granatami

3 granaty
3 lyzki tapioki
odrobina wody
grenadina
cukier do smaku

Granaty obieramy i usuwamy pestki. Wkladamy je do malaksera z odrobina wody (ja pominelam wode) i chwile mielimy. Nastepnie odcedzamy sok przez sito. Do soku dodajemy troche grenadiny, dla poprawienia koloru i smaku. Soku ma byc 2 szklanki, jezeli jest mniej to dolewamy wody. Dosladzamy do smaku i przelewamy do rondelka. Wsypujemy tapioke i zostawiamy na 5 minut. Nastepnie doprowadzamy do wrzenia mieszajac i gotujemy mieszajac od czasu do czasu, az tapioka bedzie polprzezroczysta. Przelewamy do salaterek, studzimy i wkladamy do lodowki.

Smacznego!!

Monday 12 October 2009

zielony makaron czyli szybki lunch


Dzisiaj rozpoczyna sie Rozowy Tydzien. Akcja kulinarna zaproponowana przez szarlotka ma na celu zwrocenie uwagi na profilaktyke w walce z rakiem piersi. Tym samym z mojej strony zachecam wszystkie blogowiczki i czytajace do przebadania sie za darmo w ramach tej akcji a takze do pobrania materialow edukacyjnych. Meska widownie zachecam do rozmow na ten temat ze swoimi partnerkami czy kolezankami. Pokazmy tym samym, ze profilaktyka, a takze edukacja w temacie nowotworow piersi nie jest nam obca. Nie bojmy sie rozmawiac!

Na dzisiaj planowalam zupelnie inny obiad, pasujacy do barw kampanii, ale niestety los pokrzyzowal mi plany. Tym samym kolor dzisiejszego posilku to zielony :D Potrzebowalam szybkiego lunchu "w miedzyczasie", a nie chcialam jesc kolejnej kanapki czy fastfooda.

Zielony makaron

maly peczek szczypiorku (lub pol duzego)
100g mrozonego zielonego groszku
3 lyzki pesto
3 lyzki creme fraiche
odrobina wody
lyzka oliwy z oliwek
200g makaronu

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Szczypiorek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwe i dodajemy szczypiorek. Trzymamy na gazie ok, 2 minut, az zmieknie. Nastepnie dodajemy groszek, pesto oraz odrobine wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy creme fraiche, mieszamy i chwile podgrzewamy. Na koncu dodajemy makaron i dokladnie mieszamy.

Smacznego!








Ps. Po raz pierwszy moje dziecko poprosilo o dokladke. I to dwa razy!